onsdag 2. mars 2011

Planlegging av mitt hvite bed

Jeg synes Claus Dalby har noen fantastiske bed og jeg har derfor lyst å anlegge et som er inspirert av hans hvite bed. Mitt blir et skyggebed ved trappeoppgangen til huset vårt.  Jeg tror det kan bli veldig fint! Håpet er at jeg klarer å velge ut planter som tåler skyggen og en jevnt fuktig jord. Her blir det prøve- og feile-metoden som gjelder!
Hvit løytnantshjerte (Lamprocapnos spectabilis 'Alba' )er et selvsagt innslag for meg. Det er en av de vakreste planter jeg kan tenke meg. Jeg har kjøpt frø, men vet det er mulig å få kjøpt ferdige planter også. Mulig det hadde vært lurere..Hosta er også en plante som trives i skyggen. Her finnes det også et utrolig stort utvalg. Til mitt hvite bed tror jeg det blir penest med en hvit og grønn hosta. Enten  Hosta ’Francee


(Bildet lånt herfra)

Eller Hosta ’Undulata’

(Bildet er lånt herfra)

Hvite akeleier vil jeg også lage plass til. Denne lysegrønne (Aquilegia vulgaris var. clematiflora ’Green Apples’)  har jeg også bestilt.  

                                                        
                                

Fredløs (Lysimachia clethroides) er også fin i skyggebed. Her tror jeg bare at jeg må plante og så se om plantene passer sammen. Om de ikke gjør det, så kan jeg bare flytte litt rundt på dem.Hvite lupiner må jeg også ha! Se på disse vakre kremhvite!(Bildet er lånt herfra)


Jeg simpelthen elsker den fargen! Jeg har bestile en pakke av denne som heter Lupinus regalis 'Chandelier'. Mulig den blir litt for lysegul, men da får jeg bare plante den et annet sted. Fin er den iallefall!
Tips meg gjerne om andre hvite planter som egner seg i et skyggebed! 


Ha en flott dag!
Cathrine

8 kommentarer:

 1. Hei! Det ser ut som du har en fin plan klar allerede.Har du tenkt på noe som kan krype eller henge så er eføy vakkert synes jeg! Lykke til med hagen din. Kommer til å titte innom igjen senere! Ha en fin dag! Hege

  SvarSlett
 2. Kære Cathrine,
  Du har fået en award :) og du kan læse mere om den på min blog, hvor jeg giver en begrundelse for hvorfor jeg har valgt dig.
  Håber du har lyst til at fortsætte "legen" og give awarden videre til blogs du kan lide.
  Mange havehilsner

  SvarSlett
 3. Jeg synes du har en flott plan der jeg:) Veldig flott med hvitt bedd i skyggen for det lyser litt opp:)Boken hvilken plante hvor vil kunne være en godt hjelpemiddel for å finne flere hvite planter som trives i skygge. Rhododendron er også en, også er det flere klematiser, særlig de stoblomstrede som faktisk også trives i skyggen. Fordi de der ikke så lett tørker ut:) Man vil jo også kunne lede dem til å strekke seg mot der de får mer sol... Ang stiklingene dine, takk for tilliten, noen mester er jeg nok ikke... Mine har også stoppet litt opp i veksten, jeg tror det kan ha sammenheng med fremdeles for lite dagslys... De vil gjerne ha ekstra belysning, mine står i drivhuset (ikke ekstra belysning), men dagene er fortsatt litt mørke... så jeg avventer og ser om de ikke strekker seg når lyset kommer. De skal ikke være for våte men holdes jevnt fuktige, og ikke begynne å gjødsle enda... Det er de rådene jeg har funnet ut av... Ser stiklingene friske og grønne ut ellers eller? Håper det var litt til hjelp... Ønsker deg masse lykke til, og så må du la meg få vite hvordan det går med dem:) Moro med stiklinger:) Klem og ha en super dag:)

  SvarSlett
 4. Hei og takk for hyggelig kommentar i bloggen min. Ser i et av dine tidligere blogginnlegg at du har sådd klokkeranke. Jeg har sådd de flere ganger, og de er slett ikke vanskelig å få til. Nå kan det være at dine allerede har spirt, men om de ikke har så sår du slik at frøene står vertikalt i jorda og at de ikke ligger flatt. Første gang jeg sådde, ville de ikke spire så etter råd fra en hagegal grov jeg de opp igjen og sette de vertikalt i jorda, det gjore susen.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 5. Dine planer for et hvidt skyggebed ser spændende ud. Jeg vil glæde mig til at følge bedets etablering :-)

  SvarSlett
 6. Jeg er også ved at planlægge et hvidt bed og har bestilt frø af Läkesilverax "Actaea racemosa og Elfenbensstormhatt Ivorine "Aconitum septentrionale og Trolldruva "Actaea spicata. Jeg har bestilt frøene hos Impecta.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hyggelige kommentarer og gode tips alle sammen:) Veldig kjekt at dere legger igjen en liten hilsen! Cathrine

  SvarSlett
 8. Det låter jättefint!Löjtnandshjärta är nog bäst att köpa färdiga plantor oxå.Jag har aldrig lyckats få den till att gro...hoppas du har mer tur :-)
  Hälsningar Helena!

  SvarSlett