onsdag 9. mars 2011

Hekta på lilla!

Lilla er min absolutte favorittfarge! Jeg håper det etter hvert vil gjenspeile seg i hagen også. Foreløpig er det ikke så mye lilla her, men jeg har sådd noen lilla blomster.
 I et svakt øyeblikk kjøpte nemlig jeg frø til denne lilla pelargoniaen:
Når jeg søker etter bilder av denne på nettet finner jeg bilder som dette: 
...og det er jo ikke så veldig lilla akkurat. Vel, bare tiden vil vise hvor lilla min blir! Jeg skal legge ut bilder når den tid kommer. Slik ser den ut i dag:
Ellers har jeg sådd denne skjønnheten:

 
Pulsatilla vulgaris
Jeg har ikke sett kubjelle i noens hage før, så det blir spennende å se hvordan den tar seg ut i min! Jeg har forresten lest at det skal være vanskelig å få til kubjelle fra frø, er det noen som vet om det stemmer? Jeg har tenkt å plante min i det nye solbedet jeg skal lage på forsiden av huset. Det skal være i lillatoner.

Der skal jeg også plassere mine lilla klokkeranker (Cobaea scandens). Den spirer som bare det, så kanskje jeg får til denne sorten? Det hadde vært så kjekt:) 


I solbedet skal jeg også plante mine nysådde Verbascum phoenicum
 
Lånebilde

 Jeg har også sådd blåpute, Aubrieta x cultorum 'Blue Cascade'. Jeg tror den kan bli fin i forkant av bedet. Jeg håper bare de blir mer lilla enn blå. Bildet på frøpakken er veldig blått, mens bilder på nettet av denne typen er lilla.  Det er vel gjerne et større problem at jeg nesten  har tatt knekken på frøene. Det har nok blitt for fuktig under plastlokket på minidrivhuset, selv om det var fire store hull i lokket. Jeg lot den tørke opp og så vannet jeg den "fra undersiden" og plutselig så spirte den! Men det er ikke noe å skryte av foreløpig, så vi får se hva det blir til av denne.

Lånebilde

Ellers skal jeg fylle på med planter fra ulike gartnerier. Jeg elsker klatreplanter og skal definitivt ha et par klematis i samme bed. Vi får se hvordan utvalget er i år. Jeg har siklet på utvalget til Clematis Danmark, men de sender visstnok ikke til land utenfor EU, så da sender de vel ikke til Norge? 

Se på disse flotte Physostegia virginiana! De må jeg bare ha! De heter drejeblomst på dansk og virginialeddblomst på norsk.

Lånebilde
Albinus Frø har denne sorten kun kr 27 pr frøpakke eller tre rotstiklinger til samme pris. Jeg har aldri prøvd dette frøfirmaet før, men det ser jo så flott ut! Utvalget er spennende og her fant jeg mange sorter som ikke finnes i det ordinære utvalget på plantesentrene. At det er rimelig, hjelper jo også på!  Impecta til selger disse frøene i hvitt og de er like lekre... Men nå er det nok frø for i år for min del, så det får bli neste år!


Lånebilde
Sibirsk iris 'Hubbard'  tror jeg også kan bli bra.  Denne får en blant annet kjøpt hos Planteriket til en overkommelig sum.

Jeg vil også plante noe grønt innimellom slik at det blir friskt og fint. Tenkte på de irske klokkene, Molucella laevis, som jeg kjøpte frø til i går.Da kjøpte jeg også lavendelfrø som skal i samme bed. Jeg tror det kommer til å bli så fint!

Lånebilde

Det var mine planer for en mer lilla hage! Nå skal jeg sette meg ned å planlegge mer i detalj, slik at jeg får et mer velkomponert bed med tanke på ulike høyder, former og at det blir en jevn blomstring utover sommeren. Kosearbeid:)
 
Har du en favorittfarge i hagen? Cathrine

4 kommentarer:

 1. Jeg har en favoritfarve i hagen og det er lyserød, lyserød og lyserød:) Elsker dog også blå/lilla i alle tænkelige nuancer.
  De blomster du har valgt ser meget flotte ud. Må jeg også anbefale tobaksblomst, lime. Den er så flot til alt det lilla.

  SvarSlett
 2. Ja, lilla är inte illa. Mina favoriter är vitt, rosa, lilla och purpur, och förstås GRÖNT! Oranga och gula blomster kan vara flott, men dom passar ikke med mine andre pastelliga farver...

  SvarSlett
 3. Åh det blir spännande att få se pelargonen sen!
  Mycke fint du sår:-)Jag är så laddad inför mässan imorn!Klart jag måste ha lite fler plantor att pyssla med!Min favorit färg är nog ljusblå som kantnepetan ungefär!Men det finns många fina färger..
  Kram från mig!
  Sigge säger voff oxå ;-)

  SvarSlett
 4. Hej Cathrine
  Jeg vil glæde mig til at se billeder af alle dine lilla blomster senere på året. Jeg er også vild med den lilla farve - især lavendel. Du kunne også overveje katteurt og salvie i dit bed. Jeg er rigtig glad for mine. Glæder mig også til de lilla klokkerankeplanter, som jeg håber, det vil lykkes at få i blomst.
  Men men...jeg holder nok mest af de lyserøde blomster i øjeblikket - især mine roser. Jeg har næsten også kun købt lyserøde og hvide frø og løg i år.
  Jeg har netop pakket dine frø og sender dem afsted til Norge i morgen. Håber, at du så har dem til weekenden.
  Jeg har tænkt mig at så lidt flere frø på lørdag, men jeg ved snart ikke, hvor jeg skal sætte alle planterne efterhånden. Jeg har vist fået købt alt for mange frøposer i år. Mange kan heldigvis sås direkte på voksestedet omkring maj, så det hjælper jo lidt. Fandt også lige to poser med riddersporer fra sidste år. Dem bliver jeg vist også nødt til at finde en plads til.
  Mange hilsner fra
  Dorthe Christina

  SvarSlett