tirsdag 15. mars 2011

Klatreplanter

Jeg har en forkjærlighet for klatreplanter! Det er ingenting som er så vakkert som en husvegg dekket av enten blomstrende eller grønne klatreplanter.

Lånebilde
Slike bilder som over gir meg hjertebank! Tenk å bli møtt av en slik inngansportal hver gang du kommer sliten hjem fra jobb! Da hadde jeg fått tilbake energien på null komma niks!
Klematis er en av mine absolutte favoritter! Den finnes i så mange varianter, at her er det noe for en hver smak! Jeg har en hvit og en mørkerød. Den mørkerøde skulle i følge merkingen på potten være rosa, men det var ikke mye rosa å spore da den blomstret. Vel, vel. Jeg har tenkt å utvide samlingen min i år, så da blir det nok en orden på det!
Jeg liker veldig godt de storblomstrende. Disse over Clematis sieboldii og Clematis piilu står høyt på ønskelisten!

Jeg har flere vegger som jeg vil ha dekket av klematis. Jeg har lest at den trives best med skygge på røttene, at man da gjerne har en plante som skygger gjør denne jobben. Hosta skal visstnok være fin, fordi den ikke konkurrerer med klematisens røtter. Er det noen som vet om andre planter som er fine til et slikt formål?

Her på eiendommen vokser det massevis av kaprifolium. Det lukter himmelsk på sommerkveldene! Hos oss trives den i skyggen også. Den vokser vilt oppover fjellsiden bak huset.


Knopper i fleng, det må jo tyde på at våren nærmer seg?

Grønne klatreplanter er også flott! I år skal jeg så  Humulus lupulus. Det høres ut som en karakter i Harry Potter, men er en nydelig klatrende sak med de vakreste frøkongler.Lånebilde


Denne kan visstnok vokse 17 cm i døgnet, mest på kvelden. Bare på én sommer vokser humleplanten 5-6 meter står det å lese i min hagebok. Der står det også at dette er en staude, mens på frøpakken jeg har kjøpt står det at den er ettåring. Det betyr vel gjerne at den selvsår? Blir spennende å se, jeg skal i alle fall prøve å samle noen frø i alle tilfelle.

Her på eiendommen er det en del eføy som vokser her og der, men det er liksom ikke noe "futt" i dem. Vet ikke hva jeg skal finne på for å få dem til å bli større. Jeg har en mistanke om at det er alle bregnene som kveler dem. Bregner er det altfor mye av, og det er litt av en jobb å skulle bli kvitt de! Jeg begynte i fjor, men det virker som om de bare popper opp igjen når jeg har fjernet de.


Vi har eføy rundt aviskassen og det er veldig fint. Under samme aviskasse har jeg sådd akeleier i massevis, så jeg tror det kan bli et flott syn når den tid kommer!

Klatreroser er jo et must i hagen! I år vil jeg få tak i en som jeg kan ha på forsiden av huset. Aller helst vil jeg ha en  hvite eller rosa. Har dere noen sorter å anbefale?

Har en flott ettermiddag og kveld!Cathrine

8 kommentarer:

 1. Gratulerer så mye med dagen! Håper det blir noen klematis på deg i dag:-)
  Nydelige blomsterbilder! Imponert over hva du kan, snuppa!

  Blir det kake i dag, eller? Kos deg:-)

  Klem

  SvarSlett
 2. Nokon som har bursdag ? Gratulerer i alle fall !! Liker som deg klatreplanter men har ikkje så mange plasser å ha dei. Klematis, småblomstra er min favoritt. Kjøpte fleire i fjor og er spent på denne sesongen. Humle såg også svært flott ut på bileta dine. Takk for titten.

  SvarSlett
 3. Ja, en sådan klematis-båge skulle jag också kunna tänka mig :-) Jag klarar bäst dom småblommiga och viticellorna, många av dom storblommiga gillar inte mig :-(
  Humle finns både flerårig och ettårig, det är väl den ettåriga du har frö till, men den gulbladiga som du visar på bild borde du köpa som planta, den är SÅ snygg! Tror den heter `Aurea´. Känner du någon som har humle kan du säkert får en rotbit för dom kan bli till ett ogräs om man inte aktar sig.
  Ha en trevig kväll!

  SvarSlett
 4. Av bilderna förstår jag att du gillar storblommiga.Annars kan jag rekomendera Skogsclematis den växer ca.7 m/per säsong!!!
  De italienska viticellorna är jättefina oxå särskilt den vanliga blå.Kantnepeta har jag som skydd för solen under mina clematis.
  Tänk en o två gånger innan du sätter hummle!!!Jag ångrar mig så.Den är svår att gräva bort o sprider sig nått ENORMT.Inte kul när den kommer upp långt ifrån mitt bland perenner!!!
  KRAM från mig!

  SvarSlett
 5. Gratulerer med dagen? Tror jeg... Mange fristende planter her, jeg plantet en klematis i feriehagen i fjor, den skal klatre i et gammelt svarthyll-tre, men vokste ikke mye i fjor, så jeg er spent på om det går bedre o år. Hvor mye jord og lys trenger Humle? Kan den klare seg i krukke på en skyggebalkong? Hm, her kan den ihvertfall ikke spre seg...

  SvarSlett
 6. Takk for gratulasjoner:)

  Bille: Takk!:) Jeg har forstått det slik at humlen kan klare seg i skygge. Jeg har en venninne som har sin i nesten full skygge og den er veldig flott. Hun har ingen problemer med spredning og hun har sin i en krukke. Du kan jo gi den et forsøk?

  SvarSlett
 7. PS: verd roser så har jeg kun én som ikke er i handelen. Men av hvite/lysrosa er vel Lykkefund og Dawn mye brukt? Hurdalsrose er også fin, men litt usikker på om den klatrer. Sjekk forresten Rosa 'Ilse Krohn Superior' hos Nautesund: http://www.nautesund.no/nproser.php

  SvarSlett
 8. Tusen takk for tips, Bille! Den 'Ilse Krohn Superior' var nydelig:) Tror jeg får ta meg en tur til Nautesund, gitt;) Både Lykkefund og New Dawn er utrolig flotte! Jeg har veldig lyst på de:) Men kjekt å sjekke ut alternativene! Takk, takk!

  SvarSlett