torsdag 10. mars 2011

Drømmen om en engelsk country garden...

 I dag våknet vi til snø i massevis og det er ikke akkurat det vi lengter etter nå! Når jeg er trøtt og lei, da drømmer jeg meg ofte bort. Å surfe på nettet etter hageinspirasjon er alltid en humørløfter! Jeg liker spesielt godt å se på bilder av engelske hager. En cottage garden gir assosiasjoner til  det romantiske, humler, sommerfugler og late sommerdager...


Lånebilde
Jeg drømmer om å få det slik her hos oss. Vel, det hobbitlignende huset får jeg nok aldri, jeg bor på et sted med vernet bebyggelse, så det passer ikke inn i omgivelsene. Men hagen, den kan jeg definitivt få mer cottage-lignende!

Mange av sidene jeg har kommet over fokuserer på at det skal være et samsvar mellom hus og hage, at man ikke har en cottage garden ved et funkishus og en hage med et moderne og stramt design til et cottagehus. Vi har ingen av delene, men jeg synes en flott hage er vakker uansett hvordan huset ser ut. Hagen kan i mange tilfeller heve inntrykket til huset flere hakk!


Førsteinntrykket er også viktig! Inngangspartiet er ofte det første vi møter, så her kan en godt legge ned en innsats! Hvem drømmer ikke om en slik inngang?

Lånebilde


Mange engelske hager har en uformell stil og mange duftende og spiselige planter.
Det handler altså om å blande planter, og ikke holde seg til rette linjer. Plante tett i tett, som et blomsterteppe. Ingen bare jordflekker skal sees. Dette er jo også  litt Dalbysk, ikke sant? Her må må altså enten ha mye tålmodighet og/eller ha en velfylt lommebok!Det fine med en slik hage er at du ikke trenger en stor plass for å få til denne stilen. Vi har heldigvis nok av plass, så det er ikke noe problem. Vi har derimot andre utfordringer som kan gjøre det vanskelig å få til et slikt uttrykk. Blant annet mose i massevis, skygge og en relativ fuktig jord. Slikt må man jo ta hensyn til når en skal planlegge.

Typiske planter i en cottage garden er blant annet ridderspore, revebjeller, lavendel, stokkroser, kaprifolium, urter, dufterter, roser og liljer. En holder seg også til de mer avdempede fargene og pasteller.
Delphinum plantet jeg i fjor, men det viste seg å være rene sneglemagneten! I løpet av få dager hadde de spist opp hele planten, så om jeg skal forsøke den igjen, så vil jeg ha dem i potter, eller et høyt bed.  Da satser jeg heller på at stokkrosene jeg har plantet får stå i fred.I en cottage garden skal det også være noe spiselig, så her passer det fint med frukttrær, bærbusker og grønnsaker.  Jeg drømmer også om å ha en benk der jeg kan slappe av og nyte utsikten. På begge sider av benken må det vokse vakre, duftende klatreplanter.

Lånebilde

Fuglebad er også flott i en country garden, men vi har et rovdyr i hus (katten Zara), så det er ingen god kombinasjon. I fjor hadde vi opptil flere muse- og fuglebegravelser, så de fuglene vi lokker til oss i hagen må ha det trygt og godt. Derfor får det holde med et fuglehus høyt oppe i trærne!


Jeg har funnet to sider som gir god informasjon om hvordan lage en engelsk cottage-garden: denne siden har en del ideer, og denne siden. Begge sidene lister også opp ulike planter som passer i en slik hage. Her kan du jo lese mer om du er interessert!

 (Ps. alle bilder til dagens innlegg er stjålet frekt og hemningsløst fra nettet. Noen har jeg link til, mens andre har blitt lagret på min pc under en av mine surferunder for lenge siden. Jeg har derfor ikke link til alle. Håper jeg ikke får trøbbel nå!)

 Ha en flott ettermiddag!


Cathrine

9 kommentarer:

 1. Ja, jag önskar mig en engelsk cottagegarden jag med :-) Älskar den engelska mixen av tuktat och vilt, och att det ser så naturligt ut även om det kräver mycket arbete. Underbara bilder du har hittat, ett hobhus hade inte varit fel det heller. Så sött :-)

  SvarSlett
 2. En engelsk cottage garden står vist højt på manges ønskeseddel, så det er bare om at komme i gang. Det hele behøver jo heller ikke være færdigt på en sæson - der skal også være noget at lave til næste år :)

  SvarSlett
 3. Nydelig bilder av en engelsk cottage garden, skjønner godt man kan drømme seg bort i noe sont fint, mens vi venter på at snøen skal forsvinne.

  Lisbeth.

  SvarSlett
 4. Nydelig innlegg:) Cottage stilen har jeg smeltet helt for... rett og slett bare nydelig:) Takker for hyggelig melding hos meg:) Alt er bra, men jeg er bare SÅ tatt av hverdagen... så jeg har dårlig samvittghet over bloggen og besøkende, men jeg er straks tilbake for fult:):) Frøposene ligger på benken:):)

  SvarSlett
 5. Åh vad fina bilder du visar idag!Jag vill oxå bo sådär fiint :-)Det är ju en dröm!
  Det var skönt idag att få gå på mässan lite grönt nu när våren är sen!
  KRAM från mig!

  SvarSlett
 6. Kære Cathrine

  Sikken et dejligt indlæg med fin kort forklaring. Det ser ud til, at du har forsøgt at sætte links ind i slutningen af dit indlæg til sider med info om, hvordan man laver en cottage garden. Desværre er det ikke helt lykkedes, hvilket er ærgerligt, for jeg ville mægtigt gerne inspireres :-)

  Forresten kan en cottage garden stil passes ind med mange forskellige huse. Man kan jo bare "pimpe" huset lidt i cottage stil og lade slyngplanter klatre op af huset :-) Men klart at en gammel hytte med stråtag gør sig bedre.

  SvarSlett
 7. Kære Cathrine

  Tusind tak for links på min blog. Nu vil jeg kigge på dem og få mig lidt "hygge-læsning" :-)

  SvarSlett
 8. Så flott drøm og plan du har! Viktig å se et stykke fram når en planlegger hage. Jeg har sans for en litt naturlig ustriglet hage, men i feriehagen min blir det nok som det blir, har ikke kommet så langt. Ikke glem å bruke urter - nytte+duft. Urter må ikke nødvendigvis stå i en kjøkkenhage, og mange trives i krukker og er lette å formere.

  SvarSlett
 9. Så smukt, den er "fed" havestil, med det vilde løssluppen blomster flor og de stamme form klippede hække og buske, så lækkert! En stil der kan give meget inspiration... ;-)

  SvarSlett