fredag 4. mars 2011

I bestemors hage...

...er det godt å være!  Jeg har alltid elsket å vandre rundt der og kikke på alle de vakre blomstene og fargespillet i bedene. Jeg tror neppe Claus Dalby hadde godkjent fargesammensetningene i bestemors bed, men jeg synes det er vakkert!

 Min bestemor har alltid vært glad i hagearbeid. Det bærer hagen hennes også preg av. I dette koselige huset bor besteforeldrene mine. Rett rundt svingen åpenbarer det seg en velstelt og rikholdig hage. Flotte omgivelser, ikke sant?Jeg har dessverre ikke så mange bilder herfra som kan vise den fantastisk flotte hagen, men det får jeg heller komme tilbake til.  Kanskje litt misvisende tittel på innlegget da? Vel, vel. Poenget mitt er at bestemor er min "hovedleverandør" av stiklinger og frø. Her er det bare å forsyne seg, nemlig! Deilig...

En plante bestemor har en del av er engletrompeter (Brugmansia). Hun har noen store og flotte eksemplarer. Jeg klarte å tigge til meg en fin liten utgave på sensommeren i fjor. Det var en lysegul type, ikke ulik denne:

Lånebilde

Jeg fikk med bestemors instrukser om stell av planten. Da den første frosten kom, satte jeg planten ned i kjelleren vår. Problemet var at jeg da glemte den helt. I løpet av den tiden den har stått til overvintring har jeg bare vannet den en gang.

Stakkars plante! Det var et sørgelig syn! Jeg tok den opp i yttergangen og lot den stå der noen dager slik at den kunne tilvenne seg en høyere temperatur. Da jeg plukket bort de visne bladene fant jeg en liten spire. Etter at den har fått lys og varme har det jammen meg kommet flere forskjellige vekster i potten. om noen av disse er Brugmansia, det vet ikke jeg.
 Den høyeste spiren på bildet her er definitivt ikke Brugmansia. Den er totalt forskjellig fra bladene slik jeg husker dem. Det laveste skuddet derimot, minner litt om Brugmansiaens hårete blader.


Etter få dager kom det i tillegg nye skudd på den ene stammen. Kanskje jeg har klart å redde den likevel?
Et slikt eksemplar som på bildet under kan jeg jo bare se langt etter, men det er jo lov til å drømme:)

Jeg håper iallefall at min kan bli et fint lite innslag utenfor utgangen fra soverommet til hagen vår. Tenk å bli møtt av den vidunderlige duften i det du kommer ut av døren... Herlig!


LånebildeHar du noen duftende skjønnheter i din hage? 


Cathrine

3 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder!!!Din brugmansia kommer växa sig enonormt stor vänta ska du se :-)
  Jag har massor av buskrosor som doftar!!!Lavendel,doftschersmin,syrener,pioner,doftolvon osv.jag älskar dofter:-)
  Trevlig helg!
  Hälsningar Helena

  SvarSlett
 2. Det ser ut som engletrompeten din har overlevd vinteren. Jeg har hatt tre stk stående i oppvarmet drivhus i vinter som jeg tror er døde da de ikke viser tegn til liv ennå.
  Jeg får vente litt til og se hvordan det går.

  SvarSlett
 3. Hej Cathrine
  Måtte lige forbi og se, hvad du har fået lagt på din blog siden sidst. Hvor er det skønt at se dine bedsteforældres omgivelser. Jeg får sådan en lyst til at drage mod nord inden længe.
  Jeg skal i øvrigt hilse fra manden min og sige, at du tager nogle fantastiske billeder. Han var helt vild med dine billeder af bækken.
  Mange hilsner fra
  Dorthe Christina

  SvarSlett