lørdag 5. mars 2011

Den største gleda....

...ein kan ha, det er å gjera andre glad! Denne regla hørte jeg mye som barn, og det er en fin leveregel synes jeg!

Kanskje jeg kan gjøre deg glad i dag ved å gi deg litt frø? Jeg vil gi bort litt av mine overskuddsfrø. Jeg har ikke de store mengdene, så det blir frø til de første som kommenterer på innlegget her. På høsten har jeg mer frø som jeg kan dele med de som ønsker.

Jeg synes det er en tiltalende tanke at planter som har vokst hos bestemor, oldemor og som jeg selv har alet opp fra frø kan få et "nytt liv" i andre sin hage:)  Det jeg har å gi bort denne gangen, er hvit løvemunn  (Anthirrhinum majus).
 
Lånebilde

Jeg har også noen gule valmuelignende blomster som jeg ikke aner navnet på. Disse fikk jeg av bestemor, og jeg må nesten se dem i blomst en gang til før jeg kan gjette på hva de heter.

Meconopsis cambria
Den ligner litt på denne meconopsisen, men jeg vil ikke garantere at det er samme type.


Jeg har også noen frø som jeg ikke aner hva er. Det jeg har skrevet på posen er: "Nydelige lilla, fra bestemors hage". Så vidt jeg husker, så var det en buskaktig blomst som var ca. 20 cm høy. Men ta dette med en klype salt, det kan være jeg huske feil. Så den som ønsker litt spenning i hverdagen kan få en porsjon av disse. Frøene ser slik ut. Kanskje noen som kjenner dem igjen?


Jeg har ikke sådd disse selv ennå, men det skal jeg gjøre snart. Jeg husker at bestemor sa at de kom igjen i hagen hennes år etter år, så de er selvsående.

Frø fra iris har jeg også. Disse bør vel egentlig sås ute og dekkes med snø?  Jeg har sådd mine ute og satser på at litt vinterkulde gjør susen! Det er jo verdt et forsøk. I hagen her er irisenbedet ett av de største og det er et utrolig syn når de står i blomst...  Jeg vet ikke eksakt hvilken type det er, da det ikke er jeg som har plantet dem. De er høye (ca.1 m), lilla (med gult i midten, mener jeg å huske..) og  ligner litt på disse:

Lånebilde


Hva spireevne angår, kan jeg  ikke gi noen garantier. Løvemunnen (Anthirrinum majus) har jeg selv sådd og de spirte etter en liten uke. Den valmuelignende gule har ikke spirt ennå, men det blir vel ikke så lenge til.


Kanskje ikke de mest spennende frø, men er du interessert så kan du bare legge igjen en liten kommentar. Vi kan ta resten på mail og så skal jeg sende avgårde frø til deg:) Det er jo gratis, så kom igjen!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har dessa blommor redan men tack ändå!Den först tog jag frö ifrån våran stadspark:-)och sådde det vart massor av plantor som jag planterade i höstas!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 2. Kære Cathrine
  Sikke mange fine indlæg du har fået lagt ind. Jeg har været i haven i dag, så jeg fik kun lige kigget på nogle få i eftermiddag, men vil lige tage et kig igen her til aften.
  Jeg har selv nogle smukke iris i haven, men har aldrig tænkt på at høste frø fra dem. Tror jeg vil prøve det i år.
  Er allerede helt forelsket i løvemund, som jeg aldrig har haft i nogle af mine haver, men det kunne da være sjovt at prøve med frø fra din i Norge. Det ville være helt specielt. Jeg kan rigtig godt lide at se på ting eller blomster og vide, at de har en historie med sig.
  Jeg mener, at have frø fra mine store lyserøde stokroser fra sidste år, så hvis du vil prøve dem i din have, sender jeg gerne nogle til dig. De blomstrer dog først fra andet år efter såning.
  Nu vil jeg tage en lille tur rundt og se dine nye indlæg.
  Sen godaftenhilsen her fra Danmark.
  Dorthe Christina

  SvarSlett