torsdag 3. mars 2011

Jeg elsker blomkarse!

Av en eller annen grunn er jeg helt fortapt i blomkarse (Tropoaelum majus). Det er noe med fargene og bladverket som jeg ikke kan motstå. Selv om jeg som oftest foretrekker pasteller, er det allikevel en plante jeg bare må så.

Jeg blir rett og slett glad av bilder som dette:


(Lånebilde)

(Lånebilde)
(Lånebilde)

Det er en fin fargeklatt i hagen, og så vekker det barndomsminner...


Erfaringer fra i fjor gjør at jeg vil så den direkte på vokseplassen i år. Jeg håper bare vi får en varm vår, slik at den rekker å komme i blomst før høsten setter inn. Sist jeg sådde denne, gjorde jeg det inne. Jeg pottet den om et par ganger, men det likte den dårlig. At det i tillegg regnet sammenhengende over en lang periode etter utplanting, gjorde at mye av planten råtnet bort.

I år skal jeg så selvsankede frø og noen jeg har fått fra min datters barnehage.

Vakre frø! Tropaeolum majus 'Milkmaid'


Når den i tillegg finnes i disse fargene, ja, da er jeg helt solgt!


(Tropaeolum majus ' Ice Age'. Bilde lånt herfra)

Jeg har kjøpt en pakke  'Milkmaid' og en pakke  'Ice age'. Ut fra bildene jeg finner på nettet, så kan jeg ikke se en helt store forskjellen.


(Tropaeolum majus 'Milkmaid'. Bilde lånt her)

Har du en plante som du er vilt begeistret for og som har fulgt deg gjennom mange år?


Cathrine

7 kommentarer:

 1. Så din blog hos Lene, og du kommer omgående på min blogliste :o)
  Tallerkensmækker (blomsterkarse) er en skøn, frodig plante som jeg også elsker. Eneste minus er alle de sommerfuglelarver som gnasker løs i dem hen på sommeren... men jeg vil jo også gerne have sommerfugle!! ;o)
  Sidste sommer havde jeg en af de lyse du viser samt en meget mørk variant - smukke begge to.
  stor hilsen fra fru friis

  SvarSlett
 2. Hei! Ja, jeg og elsker blomkarse:) En vakker plante/blomst som virkelig pynter opp. Jeg har med stort hell brukt den til kantplante rundt rabattene mine, og utover verandagulvet. Det året hadde jeg så mange planter, at alle klatremuligheter var brukt opp. Så da krøp de bortover også.
  Blomstene er gode i salater også.

  Ha en flott torsdag!

  SvarSlett
 3. Nydelig blomkarser:) Jeg har lyst på de to siste der:) Men posene med frø er nå så mange... Men kjekt med alt osm kan såes direkte:) Og mine favoritter...??? Ja takk alle sammen:):) Hver og en har sine fordeler og ulemper:) Klematisene gjødsler jeg dann og vann med det jeg har for hånden, men de er glad i kugjødsel som legges rundt planten om våren og tidlig sommeren. Det står litt ulikt overalt, men jevn gjødsling og sunn fornuft tror jeg er bra:)Men stiklingene vil nok ikke ha noe enda... så de venter jeg med til de er litt kraftigere:)

  SvarSlett
 4. O jag har så många!!!Krasse,violer,ringblommor,helitrop,luktärtor osv...
  Hälsningar från mig!

  SvarSlett
 5. Hei Cathrine, og takk for hilsen på bloggen min.
  Jeg er enig med deg i at Blomkarse er en nydelig plante. Jeg har den alltid i min sommerhage, og har glede av den langt ut på høsten. Som oftest planter jeg frøene i noen blomsterpotter, lar de stå lunt, og når de utpå sommeren begynner å komme seg, planter jeg dem i bed. Jeg har ikke kjøpt nye frø på mange år. Dermed blir det jo ikke nye varianter. Men det blir det kanskje i år- Takk for tipset :-)

  SvarSlett
 6. Ja jag äter groddarna men inte än.Om ett par dagar är de klara.Det är så gott o enkelt!

  SvarSlett
 7. Så koselig blogg dette var, jeg vil gjerne følge den videre :-) Og - jeg har også veldig sansen for blomkarse, og det er fordi jeg liker godt gyldne fargetoner. Hadde masse i hagen i fjor, de krøp utover grusgangen. Jeg elsker bringebærbuskene mine, som ble plantet for 5-6 år siden.

  SvarSlett